2014. november 27., csütörtök

Bologna – ahol visszasírod a Neptunt

Előző Bologna-posztunkban Barbi szálláslehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatairól írtunk – Európa legrégibb egyeteme pocsék kolesszal –, most néhány újabb praktikum következik.

Kezdeti feladatok, problémák az egyetemen

Bolognába megérkezve már az első napon be kell jelentkezni a nemzetközi irodába; másnap tartanak egy előadást, mi is akkor kaptuk meg a kinti „libretto”-t (kb az a szerepe, mint az otthoni indexnek volt egykor), valamint a diákigazolványunkat és más papírokat, például segédletet a vizsgajelentkezéshez.





Bolognában nem kell „felvenni” a tárgyakat, az jár az órákra, aki szeretne, csak a vizsgákat kell felvenni a félév végén. Sajnos a rendszer nagyon kaotikus, egy itt eltöltött félév után mindenkinek felüdülés a Neptun használata. Probléma adódhat abból, hogy nem találja a rendszer a tárgyat, amit fel szeretnél venni, pedig biztosan tudod, hogy meg van hirdetve tárgy az adott félévben. Vagy felveszed a tárgyat, de nem látod valamiért a vizsgaidőpontot, vagy nem tudsz rá valamiért jelentkezni, vagy beírják a jegyed, de nem jelenik meg a rendszerben. Ezek a problémák majdnem mindenkinél jelentkeztek. Segítségért – a probléma természetétől függően – fordulhatsz a koordinátorodhoz, nemzetközi irodához, tanáraidhoz vagy az informatikai osztályhoz.

Hasznos információk

Internet: A városban sok internetkávézó működik, de könyvtárakban is van ingyenes internet-hozzáférés például a belvárosban található Sala Borsa könyvtárban.

 
Telefon: Kiérkezést követően szükséged lesz kinti SIM-kártyára vagy telefonra. A legtöbb diák a Wind-nél vesz kártyát, általában itt éri meg leginkább, de érdemes összehasonlítani a csomagokat más társaságéval (például a Vodafone-éval). 6-8 eurós havidíjért már kaphatsz 350 percet, 350 SMS-t és 1-2 GB internetet.
Tömegközlekedés: Bolognában nincsen metró, mindenki biciklivel, gyalog vagy helyi busszal közlekedik. A buszok csak akkor állnak meg, ha leinted őket
Vásárlás: A városban több élelmiszerüzlet található: Pam, Coop, Conad, Spar és Lidl. Lild a városfalakon kívül van, de itt lehet legolcsóbban hozzájutni az élelmiszerekhez.
Bologna-Budapest: Sajnos már nincsen közvetlen fapados járat Budapest és Bologna között. Ehelyett az alábbi lehetőségek állnak a rendelkezésedre:
 - Eurolines buszjárat heti több alkalommal, ha egy hónappal előbb lefoglalod akkor olcsóbb, egyébként elég drága, de 2 bőröndöt vihetsz magaddal (nincs súlykorlátozás), így kiköltözéshez vagy hazaköltözéshez ajánlom inkább
 - Repülő Budapest-Milánó viszonylatban: már háromezer forintért lehet repülőjegyet venni, ehhez adódik még a reptéri transzfer, ami 5 vagy 10 euró (reptértől függően), plusz Milánó-Bologna vonatjegy, amit ha időben lefoglalsz, akkor 9 euró.

 
 - Repülő Budapest-Velence: Ez is egy opció, én nem próbáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése