2014. november 26., szerda

Velkommen til gamle Drøbak! – látogatóban a Télapó városában

Van egy olyan mondás itt, hogy Oslo nem is Norvégia, és aki az igazi Norvégiát szeretné látni, annak bizony utazni kell (mondjuk északra). Bergen már egészen Norvégia, csak éppen a bergeniek magukat nem norvégként aposztrofálják… hanem bergeniként. Norvégiában kirándulni már az utazás élménye miatt is megéri, gyönyörű a táj, mesebeli az egész. A távolsági közlekedés egész jól ki lett építve, vonattal, busszal, de repülővel is eljuthatunk szinte bárhová. Sokan felkeresik Trondheimet vagy Tromsø-t, mások inkább délre utaznak az Oslo-fjord mentén. Délen érdemes ellátogatni Tønsbergbe vagy éppen Oslótól alig 35 kilométerre délre található a norvég Télapó városkája, Drøbak.



Drøbak minden évszakban karácsonyi hangulatot teremthet, hiszen egész évben nyitva tart a karácsonyi bolt, a Treegarden’s Julehus.


A postán pedig karácsonyi pecsétet is kaphatunk a feladott képeslapokra, levelekre. Novemberben pedig a Télapóval (Julenissen) is összefuthatunk, elég a Tourist Information irodába ellátogatni. Ha már ott vagyunk, megcsodálhatjuk azt a rengeteg levelet, amit gyerekek írtak a Mikulásnak – és igen, ott ül maga Julenissen, és olvassa a leveleket.



Drøbak nemcsak a Télapó miatt lehet érdekes, a városka az Oslo-fjord mellett fekszik, így igazán szép látvány tárulhat elénk (még ha nincs is szép napos időnk). A part mentén végig lehet sétálni, a kis zöld padokon pedig meg is pihenhetünk. A kikötőben három sellőlány szobra található, igaz, kicsit elrejtve.


Az egyik talán legérdekesebb „látnivaló” a „Vigyázat, Mikulás!” tábla, amit szintén keresni kell, de nem lehetetlen vállalkozás. Keresés közben pedig bebarangolhatjuk a városka utcáit, a rengeteg faház néha még mediterrán tengerparti hangulatot is adhat (ami egészen furcsa élmény így novemberben).


A városkában persze nemcsak szabadtéri programok közül választhatunk. Akit érdekel a tengeri élőlények világa, az nézzen be a Drøbak Aquariumba. Aki pedig a művészetet szereti, annak ott a Havstad Galéria vagy a Finsrud Galéria.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése